Malcolm Gladwell - The Accidental Guru 4.

 
A cégek, mint a HP is még mindig versenyeznek abban, hogy „Gladwellt filozófiáját úgy hozzuk be, hogy tényleg formálná valamely munkánkat.” Mondja Bunger. Összegezve ezeket: buzgó követők, vállalatok örömmel szerződteti őt, mint tanácsadót – néhány rendelkezésre álló könyvcsomag,egy mesterfogás, mellyel egy termet teljesen betölt üzletemberekkel, egy vacsorai beszélgetés meghittségével. Ez úgy hangzik, mint a Malcoln vállalat kezdetben….
 
„Jaj Istenem, dehogy!” – nevet Gladwell, kezével eltakarva mogyoróbarna szemeit. „nem tudok szörnyűbbet elképzelni. Amíg hízelgő, hogy hány különféle csoportot jellemzett a munkája során, és élvezi a cégeknek tartott előadásokat, a hivatalos tanácsadás egyenesen a megszegése lenne az elsődleges elkötelezettségének, az újságírásnak, és állítja, hogy azt soha nem teszi. Sőt, ha Bungert is megkérdezed, azt mondja, hogy Gladwell nagyon érzékenyen reagált a hivatalos munkakapcsolat gondolatára. Ő már jól belevéste nevét az üzleti próféták panteonjába: Gladwell a 27. az „50 legjobb üzleti guru” kiválóságai között, a hasonló Jack Welch (34) és Richard Brason(45) felett.
 
Gladwell idegenkedik elfogadni a guruság díszeit, visszatükrözi a profi DNS-ét: több benne a Peter Drunker, mint a Tom Peters. Csakúgy, mint Drucker ő sem a megszokott tanácsadók etetőjéből vagy az akadémiáról került ki., És az MO_ja nem írja elő a megoldást, de felvet több kérdést. „kétségtelenül meg voltam lepődve, hogy nem tudta az összes választ és nem is érdekelte.” – mondja Nikki Baker, a Pepsi marketing szakértője, aki látta Gladwellt beszélni múlt októberben a The New Yorker Fesztiválon. „Ő csak egy gondolkodó volt.”
 
Ezt egy gyenge dicséretnek érti, természetesen. De nem mindenki tartja Gladwell gondolkodó mivoltát ilyen nagy tiszteletben. „Amikor Gladwell szakértőkről vagy kapcsolattartókról beszél, a szomszédomban azt mondják: ezek ’pletykák” állítja Mario Almonte, aki a PR gyakorlatokat tartja a Herman Társaságnál, egy marketing-kommunikációs irodánál.
John Mc Grath pszichiáter, aki szintén alelnöke egy közügyekkel foglalkozó cégnek hiszi, hogy a marketing szakemberek idealistákká váltak Gladwell új könyvének hatására, mert ő a nehezen megfogható dolgokat alátámasztja a mennyiségileg kifejezhető dolgokkal.
„Hajlamos vagy azt gondolni: ’Oh nahát, ez igazán tudományon alapuló dolog!’ „Nos, ez új nyelv, de nem tudomány.” Tulajdonképpen a Tipping Point fogalma évtizedekig megvolt. A fogalmat először Thomas Schelling kutatta mélyebben, (ahogyan Gladwell ezt igazolja az eredeti tipping-point cikkben) és a marketing szakértők évekig gyakorolták Gladwell szótára nélkül.
„Ez egyike azon dolgoknak, amik kézenfekvőek, de senki sem mondta ki.” – mondja Henry Mintzberg, a menedzsment guru, és Gladwell csodálója. „Tudod, pszichológusok ezrei egy életet töltenek el azzal, hogy ezeket a dolgokat tanulmányozzák, és akkor itt egy fickó, aki idetáncol egy nagyon érdeket eszmével.”
 
„Amikor a Tipping Pointot írtam, rájöttem, ahhoz, hogy embereknek beszélj valamiről, ….
Szükség van arra, hogy valahogyan jellemezz és nevezz meg dolgokat.”
Gladwell igazi ajándéka az, hogy ezeket a gondolatokat olyan módon csomagolja be, hogy ettől könnyen érhetőek lesznek. „Ő olyan, mint egy tolmács a tudományos és a gyakorlati világ között.” Magyarázza Frank Flynn, a Columbia Üzleti Iskolában a szervezeti viselkedéstan egyetemi docense. Ő nagyon sok Gladwelli cikket alkalmaz az MBA csoportjaiban. Gladwell kitér a vád alól mely szerint ő csak egy eszes ötlet-árus, aki kiáll a komoly szándéka mellett, hogy segít keretbe foglalni az emberek gondolkodását.
„Amikor a Tipping Pointot írtam, rájöttem, ahhoz, hogy embereknek beszélj valamiről,…
Szükségük van arra, hogy valahogyan jellemezz és nevezz meg dolgokat.” … mondja” így
Mindig szerettem egyszerű dolgokat, egyfajta „fülbemászó” módokat találni a komplex gondolatok befogadásához.
 
Amíg Gladwell újonnan felfedezett szerepe üzleti reflektorfényében volt lehet, hogy teljesen véletlenül, de meglátta magát egy nagyobb megmozdulás részeként. „Úgy érzem, hogy ez egyfajta intellektuális ébredés az üzleti életben az elmúlt kb. 20 évben, ahol az emberek elkezdték észrevenni, hogy óriási mennyiségű anyagot kellett megtanulni az üzleti életen kívüli világból.” Mondja „Úgy gondolok magamra, mint egy emberre a sok közül, aki próbálja kielégíteni ezt a tudásvágyat.”
 
Mint elnökök, marketing szakemberek és R& D csoportok elmélyítik magukban Gladwell új nézetét a döntéshozatalról, és ahogyan ő felgyorsul egy újelképesztő előadással, Gladwell bevallja, hogy nem adott át sok gondolatot abból, ami lesz még.
„Nem gondolkodom/látok annyira előre. – mondja a szemöldökét hegyezve. Igen, nincsenek túl nagy reményeim sok mindenről. Jó lélektani helyzet ebben lenni, mert azt jelenti, hogy általában örömet okoz az, ami az életemben történik.”
Nem tudni, hogy ez több best-seller megálmodását jelenti, vagy annak megfigyelését, hogy hogyan játsszák el az eszméit a való világban, egy dologban mindenképpen biztosak lehetünk:
ő hamarosan felveszi a legkevésbé gurus pózát, lefekszik a díványára ölében a laptoppal, és elgépelget.