16. Lecke - Nincs semleges gondolat

Nincs nagyobb önellentmondás, mint a céltalan gondolat. Ami az egész világ érzékelésének alapja, aligha nevezhetõ céltalannak. Minden gondolatod hozzájárul az igazsághoz vagy az illúzióhoz, vagy kiterjeszti az igazságot, vagy megsokszorozza az illúziót. Meg tudod többszörözni a semmit, de nem fogod ezzel kiterjeszteni.

Amellett, hogy felismered, hogy a gondolatok soha nem céltalanok, az üdvösséghez az is kell, hogy felismerd: minden gondolatod békét vagy háborút hoz, szeretetet vagy félelmet. Semleges eredmény lehetetlen, mert semleges gondolat lehetetlen. Nagy a kísértés, hogy félelem-gondolatokat elvessünk, mint a nem fontos, közönséges, nem érdemes foglalkozni vele gondolatokat, de fontos felismerni, hogy ezek szintén romboló, és szintén nem igazi gondolatok. Többféleképp fogjuk gyakorolni ezt, mielõtt még teljesen megérted.

A mai gyakorlathoz kutass az elmédben csukott szemekkel egy percig, és törekedj arra, hogy ne kerülje el a figyelmedet semmilyen "kis" gondolat, mely egérutat nyerhet keresésed elõl. Ez igen nehéz, amíg meg nem szokod. Azt fogod találni, hogy még mindig nehéz nem tenni mesterséges különbségeket. Bármely gondolat, mely eszedbe jut, függetlenül minõségétõl, melyet hozzárendelsz, alkalmas a mai gyakorlatra.

A gyakorlási periódusban elõször ismételd a mondatot magadnak, majd ahogy jönnek a gondolatok egyesével, mindet tartsd figyelemmel és ismételd:

Ez a gondolat a .....-ról nem semleges gondolat.
Ez a gondolat a .....-ról nem semleges gondolat.

Szokás szerint alkalmazd a mai gyakorlatot minden olyan esetben, amikor olyan gondolat jelenik meg, mely kényelmetlen érzéseket kelt. A következõ mód javasolható erre a célra:

Ez a gondolat a ....-ról nem egy semleges gondolat, mert nincs semleges gondolatom.

Négy vagy öt gyakorlási periódus javasolható, ha relatíve könnyen megy. Ha feszültséget tapasztalsz, három is elég lesz. A gyakorlati periódus hosszát is csökkenteni kell, ha kellemetlen érzések jelennek meg.