Avatar: Kik a földi Na'vik? - Damanhur

 

A Na'vi-kat, a Pandora holdjának békés lakóit a multinacionális vállalatok által felbérelt zsoldosok támadják meg - ez egy nyilvánvaló metafórája mindazoknak, akik annyira "különbözõek", és az üzenet az, hogy akik "mások", azok mindig, minden esetben jobbak nálunk. Ha mindez csak a Giulio Tremonti által a multinacionális vállalatok turbókapitalizmusának nevezett jelenség kritikája lenne - beleértve a ritka tiszteletet a kultúrák és a környezet iránt - semmi ellenvetésnek nem lenne helye. De ebben az esetben - ahogy azt sok Egyesült Államok-beli keresztény kritikus észrevette - a Na'vi-k morális felsõbbrendûsége vallásukból ered, és a filmnézõket is eljuttatja oda, hogy osztozzanak ebben és csodálják.
A film azt tanítja, hogy ez a vallás felsõbbrendû a földiek vallásaihoz képest, mert egyesít, nem megoszt, mert monista, egységbõl eredeztetõ, nem pedig dualista. Nem tesz különbséget Teremtõ és teremtmény között, és mélyen tiszteli Eywát, a Mindenség Anyját, az Univerzum amolyan kollektív tudatát, amit egy igen sûrû hálózatként, összakapcsolódásként mutat. Minden mindennel kapcsolatban áll, és a Na'vi sámánok csodákat tesznek és gyógyítanak, mert képesek bekapcsolódni ezekbe a kapcsolati vonalakba és összehangolódni Eywával. Az ilyen vallásokat hagyományosan panteizmusnak nevezik - bár Cameron filmjében így nem említik - de ez a panteizmus egy újraértelmezett, New Age-dzsel fûszerezett ökológikus panteizmus. Az utalások a New Age-re szembeötlõek, és ez sokkal meggyõzõbb hipotézis, mint az, hogy a Na’vi egy kissé módosított verziója lenne a hinduizmusnak - ez a megjegyzés egy indiai napilap fõoldalán jelent meg. A New Age kifejezés vitathatatlanul jelzi, hogy egy mûfajról van szó, nem egy fajról. Hiszen nagyon sok New Age csoport létezik - meglelhetõsen sok különbséggel közöttük.
Azok, akik ismerõsek ebben a témában, amint szembesülnek az Avatárral, nem tudják nem észrevenni, hogy a Na’vi-k gondolkodásához legközelebbi New Age csoportot nem az Egyesült Államokban találjuk hanem Olaszországban, Torinó tartományában. Ez nem más, mint Damanhur, a "Vízöntõ központ", melyet 1976-ban alapított Oberto Airaudi (Falco) Valchiusella városkában és ami leginkább a földalatti templomáról ismert. Annak ellenére, hogy polgárai - ahogyan õk nevezik magukat - nem szeretik ezt a jelzõt, Damanhur a világ legnagyobb New Age közössége. Az az elmélet, mely szerint Cameront inspirálhatta Damanhur nem annyira légbõlkapott. Az amerikai New Age körökben ismertek az angol nyelvû könyvek és videók Damanhurról, és a nagy napilapokat is elkápráztatta a földalatti templom, melynek létezését a közösség igen hihetetlen módon egészen 1992-ig titokban tudta tartani.
A hasonlóság elképesztõ. Mint a damanhuri földalatti templom, a Na'vi-k erejének és spiritualitásának központja is rejtett, egy hatalmas fa közepében van.
Mint a damanhuriaknak, a Na'vi-knak is van szent nyelvük, és használata Cameron filmjében és Damanhurban, Valchusellában is jelzi a különbséget azokkal szemben, akik nem a közösség tagjai. Mind a Na'vi-k, mind a damanhuri polgárok hangsúlyozzák értékét annak, hogy részei a népnek, és az odatartozás nem csak etnikai, hanem beavatás alapú - és ahogy a film fõhõse maga demonstrálja - önkéntes. A damanhuriak a szokásos "jónapot!" helyett a "Con te" - "Veled" - köszöntést használják, jelezve ezzel a köztük lévõ mély lelki közösséget. A Na’vi-k ugyanezt teszik: "Látlak!" Damanhurban a közösség minden tagja kialakít egy speciális, kétoldalú kapcsolatot egy állattal úgy, hogy felveszi annak nevét. A Na'vi-knál minden harcos eggyé válik úgy, hogy egyszerre választja ki a szárnyas állatot, hogy meglovagolja, és válik annak választottjává.
A damanhuri polgárok cseppekké válnak, írja Airaudi, melyek tudatosak önmagukra és minden más cseppel együtt alkotják a Létezés Tengerét. A Na'vi-k ezzel egyetértenének. Mind a Na'vi-k, mind a damanhuriak hisznek egy hatalmas Mindenben, mint a panteizmus, ahol a természet és az élet minden egyes megnyilvánulása kapcsolatban áll a többivel. Mint a Na’vi-k, a damanhuriak is kölcsönhatásban akarnak lenni ezekkel a kapcsolatokkal - speciális szimbólumokat használva is - és azt mondják, érnek el eredményeket, még terápás jellegûeket is. Bárki felismerheti - az Egyesült Államokban is és máshol is - az ellentétet az Egyház és a Keresztény közösség között, ahol a panteizmus, és a Teremtõ és a teremtmény közötti lételméleti különbségek évszázados ellenségek - ez az ellentét a New Age-dzsel újra visszatér. De eddig nem volt túl sok ember, aki látta, hogy az eredete ennek az új Hollywood-i vallásnak ilyen közel van hozzánk, Valchiusella-ban, Olaszországban.
 
Az eredeti cikk itt olvasható:
The religion of Avatar? It was born in Piedmont, Italy
 
Minden jog fenntartva a www.comtud.com tulajdonosának.
James Cameron's Avatar is a trademark of Twentieth Century Fox Film Corporation