Transzhumán – Gép vagy Ember?

 

 

Nagyon sokszor lehet hallani, hogy valakinek egy sérülés miatt fémmel pótolták a testét, néha akár egész testrészeket is, amit aztán lehet jóra vagy rosszra használni, ki ahogy gondolja. De mi van azokkal, akiknek nincs idegen anyag a testükben, viszont mégis extra képességeik vannak, mondjuk levitálnak, vagy gyorsabban gyógyulnak, mint az átlagember?
Például Farkas, az X-Menből, mindig is az egyik kedvencem volt, pillanatok alatt gyógyult fel mindenből, szinte lehetetlen volt megölni. Kapcsolata a sejtjeivel olyan szintű volt, hogy azonnal cselekedtek, mégha Ő maga nem is volt ezzel teljesen tisztában.
És persze, ott volt Ciklon is, aki azért is volt rám nagy hatással, mert ő végig kiállt amellett, hogy ő más, ő mutáns és rendben volt vele. Viszont mindegyiküknek bujkálnia kellett, álcázni magukat, mert a társadalomba nem illettek bele. Nem fértek bele a „normális” emberek megszokott világképébe. Ezeket a képességeket, ezeket az embereket már mi is emberfelettinek vagy természetfelettinek hívjuk, ami alapból kizárja őket közülünk. Pedig, ha belegondolunk, a Bibliában is meg van írva, hogy Isten a maga képére teremtette az embert. Miért fosztotta volna meg bármitől is, miért akarta volna, hogy kevesebbek legyünk nála?
Azért ezzel a gondolattal született egy másik is. Honnan tudjuk, hogy az Ember éppen az, amit már „megszoktunk”, honnan tudjuk, hogy tényleg az a normális? Mi van, ha egyszerűen csak nem tudjuk, mire képes az Ember? De ki mondta, hogy ezekhez velem született képesség vagy mutáns gén kell? És ki mondta, hogy ezt nem lehet megtanulni? Olyan ez, mint amikor van egy telefonod, és csak hívásokat indítasz és fogadsz, néha sms-t küldesz. Aztán egyszer csak rájössz, hogy tudsz képet  is küldeni, fotózni, kamerázni, zenét, rádiót hallgatni, letölteni, internetezni, stb. Kiderül, hogy a telefon többre is képes. Nem lennél kíváncsi, mi van még a tarsolyodban?
Néha annyira nem tudjuk ezeket a plusz képességeket beleilleszteni a társadalmunkba, hogy ezeknek az Embereknek bujkálniuk kell, rejtegetni, amit tudnak, mert megrémiszt minket és kiközösítjük őket. Boszorkányoknak, az ördög cimboráinak kiáltjuk ki őket, pedig valójában csak félünk tőlük. Félünk attól, hogy kiderül, ők az igaziak, nem mi. Nincsenek ilyen képességeink, nem tudunk tárgyakat mozgatni, vagy tüzet lehelni és kiderül, hogy nem is vagyunk igaziak. Ezért elüldözzük őket, nehogy kiderüljön.
Én úgy hiszem, az Ember ennél többre teremtetett, mint amit most élünk belőle. Mi van, ha Atlantisz nem csak legenda volt? Mi van, ha tényleg olyan volt az Ember valaha? Csak valamiért elfelejtettünk így élni...