Fenntartható fejlődés

 

 

 
Horizontálisan:
Fenntarthatóság értelmezhető egy növényre, egy állatra, emberre, családra, közösségre, szervezetre, bolygóra, fajra…
 
Vertikálisan:
A fenntarthatóság fizikai, mentális, és szellemi szinten is történik.
 
Fizikailag ez azt jelenti, hogy az adott élőlény mit eszik, iszik, milyen energiákat használ fel a fennmaradásához a fejlődéséhez.
 
Mentális szinten azt, hogy mennyire felelős a gondolataiért, a kreativitásáért, mennyire tudja ezeket külső hatás nélkül szinten tartani, fejleszteni.
 
Spirituális szinten fejlődve egyre nagyobb körökkel kerülhet balanszba, vagy térhet el a balansztól eltévedve évezredekre.
 
Milyen kimenetelei vannak a fejlődésnek?
 
A kimenetel mindig a balansz a környezettel. Ez két úton történhet. 
 
1. Előbb-utóbb belép a nagyobb környezet, mint szabályzóerő - mivel nagyobb szinten is a fenntarthatóság a cél és visszaállítja az egyensúlyt. A végén mindig a környezetnek van igaza, amikor kikényszeríti fenntarthatóságot, bármibe is kerül.
 
Például: a túlszaporodó farkasok, az összes nyulat megeszik a környéken, aztán ők is elpusztulnak. Némely baktérium, vagy vírus annyira túlszaporodik, hogy elpusztítja a gazdaszervezetet, ezzel a saját végét is okozva. 
 
2. A fejlődés önfenntartóvá válik, a szervezet tudatosan törekszik a balanszra a környezetével.
 
 
 
 
 
Mik az akadályok?
 
FOGYASZTÓI TÁRSADALOM, Mesterségesen keltett igények, Szeparáció, Önzés, Hiányzó kapcsolatok.
 
Például: Ha megnézünk egy 10 emeletes panel tömböt és elképzeljük, hogy átlátunk a falakon mit látunk? 30 kis fürdőszobát, 30 mosógéppel, 30 kis wc-t, 30 kis konyhát 30 sütővel. Egy betonkockában... Ez nem a fenntarthatóság útja.
 
Mik a lehetőségek?
 
A technikai fejlődés után tudati és spirituális fejlődés. Az embernek a tudati fejlődése segít abban, hogy nagyobb környezetben is sikeresen tudjon fenntartható fejlődést elérni. Magasabb intelligenciánkkal felfoghatjuk ezt a szükségességet és alakítjuk az életünket. Meg kell értsük az élet alapjait, rendezési elveit, hogy tovább élhessünk.
 
Vannak előttünk már gazdasági modellek, nem kell feltalálnunk. Buckminster Fuller – Földűrhajó modellje messze előttünk jár.
 
Elértük már ezt a szintet a 21. század küszöbén? Van egy kis időnk, hogy lépéseket tegyünk a fenntarthatóvá válásra. Ha sikerül megérte, ha nem, akkor kudarcot vallottunk és feleslegesen pocsékoltuk el az erőforrásokat alattunk.
 
 
Hol tartunk?
 
NAGY LÁNCTALPAS:
Globális szennyezések
Kizsigerelés
Pénzéhség, erőforrás kizsákmányolás
Vörös óceán
 
Aktuális írások: „A CNBC megtudta, hogy a Pentagon ezekben a hetekben amerikai gazdasági összeomlással kapcsolatos hadijátékokat játszik le.”
 
„2012… Éhséglázadások, agrárfelkelések, diáklázadások, adók ellen tiltakozók, hajléktalan megmozdulások, kísértetvárosok és kísértet nagyáruházak, sztrájkok, ipari szabotázs, bandaháborúk, farkastörvény. Helyszín: nem egy eldugott afrikai ország, hanem az USA."
 
UGYANAKKOR:
 
Google
Sustainability kulcsszóra: 40.000.000 találat.
Fenntarthatóság: 135.000 találat.
 
Valami elindult…?! Át kell alakítanunk a fogyasztói társadalmat önfenntartóan fejlődő társadalommá.