Eszköz, ami kiteljesíti az emberi potenciált, vagy eszköz, ami börtönbe zár?

Ha nem, akkor a megszokott fut tovább, a megszokott átlagos semmi. Átlagos áldozat. Ezt pedig, ha jól sejtem, nem pontozzák túl a végén. A félelem nagy a kapunál, de a jutalom is ehhez mérhető utána. Nem leszek nagyobb, szebb. Inkább egyszerűbb, természetesebb.

Sokat gondolkodtam azon, hogy ki vezeti a buszt, amikor nem én. Arra jutottam, hogy vannak szándéknak nevezett autópilótáim, amik kisegítenek, amikor nem vagyok otthon. Olyankor ők döntenek, hogy valami sátorozás vagy egy életre szóló élmény - hogy síelés a haverokkal vagy a „Hegyet alapvetően nem érdekli”. Szándékok állnak minden cselekedetem mögött, még akkor is, ha nem látom őket a felszínen. Ők szűrik az infót, a tapasztalatokat.
Változtasd meg a cselekedeteidet és meghasonulsz önmagadhoz, változtasd meg a szándékaid és visszatalálsz önmagadhoz.

Kiskoromtól érdekelnek a gépek. A traktorok, a repülők, az elektromos bigyók. Először komolyabban talán a Csillagkapu sorozatban találkoztam a nanotechnológiával, amikor a Replikátorok a vicces kis 6 lábú bogarak után emberszerűekké váltak. Kis nano részek, amik összeállnak egy nagyobb célért, és nagyobb intelligenciára ébrednek. Nem tudom, hogy ma hol tart ebben a világ, ha olyan filmeket láthatunk a moziban, mint a StarGate vagy a Gamer.
Folyamatosak és egyre erősebbek a kutatások a nanotechnológia területén. A felhasználási lehetőségek egyre szélesednek. Az élen a katonaság után az egészségügy jár, akik egy újabb, már high-tech problémamegoldót látnak a nanotechnológiában, a nanorobotokban.
Már képesek vagyunk olyan pici motort építeni, ami tízezerszer vékonyabb, mint egy emberi hajszál! Döbbenet.


A fullerének – amik gyakorlatilag 1 atom falvastagságú széncsövek – 100x erősebbek az acélnál és 1/6-a a súlyuk. A mesterséges vörösvértest 236x több oxigént szállít, mint egy természetes vörösvérsejt. Mire lennénk képesek, ha kicserélnénk őket?

Van egy részem, akit ez megijeszt. Fél.
Fél, hogy valaki más irányít, hogy már nem Ő lesz. Beszélnek etikáról, jogokról. Pedig csak egy dolog számít. A szándék. Ki, milyen szándékkal építi, készíti, terjeszti, programozza. Kész vagyok-e hogy használjam, hogy éljek vele, hogy felhasználjam – vagy, hogy megállítsam? El tudom-e dönteni mikor melyikre van szükség?

Ha csak a problémáimat oldom meg vele, akkor inkább nem kérem. Én használni akarom arra, hogy segítsen felszabadulnom, hogy segítsen visszatalálnom az életforrásomhoz, a valódi emberi potenciálomhoz.
Eszköz, ami kiteljesíti az emberi potenciált, vagy eszköz, ami börtönbe zár? Rajtunk múlik. Rajtam, Rajtad! Hogy felébredünk-e...

- Big -