Az olaszországi Torino-tól északra, Ivrea-tól 15km-re a Valchiusella völgyében szétszórtan él az kb. 50 házból álló közösség, amely együttesen a Damanhur-nak nevezett federációt alkotja, élteti és működteti immár több, mint 30 éve...

 


 ...Más emberekkel kiegyensúlyozott kapcsolatban élni pozitív hatással van az ember közérzetére és egészségére”.

 
    A világban ezt a témát dr. Stewart Wolf popularizálta, melyről Malcolm Gladwell adott tudósítást Outliers című könyvének első fejezetében. A tanulmány summázata, hogy az egymással kiegyensúlyozott kapcsolatban élő emberek közösségében jelentősen alacsonyabb a krónikus megbetegedések száma és a korai halálozás.
 
    Azok, akik nem születnek a tanulmányban szereplő Roseto (PA, USA) mintájú közösségbe, maguknak kell kezükbe venni egy hasonló közösség kialakítását....

A világon 110 millió ember használ helyi pénzt. Ha egy közösségnek saját pénze van, megteremtheti a teljes foglalkoztatást mindazon emberek számára, akik akarnak dolgozni és van valamilyen szaktudásuk: ez lehet bármi, amire a helyi közösségen belül kereslet van. 

A saját pénzzel rendelkező közösség képes olyan átgondolt és a közösségnek megfelelő fejlődési irányokat kialakítani és fenntartani, amelyeket a külső események csak minimális mértékben zavarhatnak meg.

 


A TV-ből ismert, Tolnán élő 63 fős Lukács család egy nem mindennapi bizonyítéka annak, hogy mire megy egy család, ha csak magára számít.
A társadalom küszködik a nyugdíjrendszer prognosztizálható összeomlásával, gyerekhiánnyal, női munkavállalással, szociális ellátókkal. Lukácséknál eközben egyenletesen gyarapszik a család és dübörög a gazdaság.
 
A következő előadásukon Ernőbácsi megosztja velünk, ő hogyan látja a boldogulást az életben...

Igaz keresztény közösség és működő ingyenenergia gép a Svájci Alpokban
 
A kis falu világszintű ismertségét az ott élő Methernitha nevű csoportnak ill. a közösség alapítója (Paul Baumann) által épített Thestatika gépnek köszönheti...

 
 
Monte Cerro-ban (Dél-Portugália) megtalálható Tamera közösség lakói, egy olyan 5 hektáron elterülő, napenergiából önmagát teljesen ellátó épületcsoport kiépítésén dolgoznak, amely bárhol megvalósítható modellként szolgálhat a békeközösségek számára.
 
Folytatás a pénteki előadásunkon...
 
 


A dél-indiai Puducherry melletti Auroville a világ egyik legismertebb spirituális központja. A település egyben olyan jövőváros, ahol több mint harminc éve azon dolgoznak, hogy megalkossák az élet, a létezés új modelljét. A planetáris tudat regionális központjában az egyetemes emberiséghez szóló üzenetként, példamutatásként fogják fel, amit megteremtenek, ezért is nevezik az új települést így: Auroville Universal City...


Németalföldi eredetű, protestáns vallási közösség, akik nevüket a 16. századi alapító, Menno Simons után kapták. A mennoniták a modern világtól elszigetelten, szigorú életszabályokat követve élnek. Elutasítják a technikát, a vagyonosodást és az erőszakot.